Hoe kan je je steentje bijdragen?

Ken je iemand met deze vreselijke ziekte en wil je graag wat nuttigs voor haar/hem naaien?
Wil je de afdeling die jou of je kennis/familielid verzorgde, bedanken met zelfgemaakte redonzakjes, knuffels of chemohats.
Wil je je samen met vriendinnen of met je naaiatelier inzetten voor een goed doel?
Neus dan zeker eens tussen onze patroontjes. In de twee laatste gevallen neem je best eerst contact op met het desbetreffende ziekenhuis of de zieke vriend(in) vooraleer wat te brengen. Zo weet je zeker dat er wel degelijk interesse is, welke stofjes ze verkiezen en welke modellen redonzakjes of chemohoedjes ze verkiezen (dit blijkt van ziekenhuis tot ziekenhuis en zelfs van afdeling tot afdeling te verschillen en al zeker van persoon tot persoon).

Enkele tips:
--------------


-Het model van chemohat is heel persoonlijk. Vraag best aan de persoon in kwestie wat hij/zij het liefste ziet.

-Probeer steeds zachte stoffen zonder reliëf te gebruiken. Best zijn ook natuurlijke stoffen, pure katoen of tricot. Geen synthetische stoffen en zelfs fleece kan als onaangenaam ervaren worden.

-Als je naait voor kindjes, denk dan ook aan de veiligheid en hygiëne: kies voor stoffen die je goed kan wassen. Katoen of tricot lenen zich hiertoe ook weer het best. Vilt absoluut niet. Denk eraan dat oogjes en dergelijke goed vast moeten zitten. Kies voor vastnaaien ipv vastplakken met textiellijm. Zorg er ook voor dat alles goed dichtgenaaid is zodat er geen mousse naar buiten kan komen of in het mondje van het kindje. Kies voor zachte vullingen, een knuffel die niet "knuffelbaar" is, is geen knuffel.

-Zelf krijg je liever wat fris dan ouwbollig. Kies voor leuke motieven en hippe kleurtjes.

-Ga aub voor nieuw! Afdankertjes van mensen die hun zolder leegmaken zijn absoluut not done! Geen vullingen van oude dekbedden, oude lakens, ...dit omwille van de hygiëne.

-Sommige hats hebben meerdere naden (bv de Billie), ook al komen die tussen  binnen- en buitenstof te zitten, vraag toch even op voorhand of de desbetreffende patiënt dit kan verdragen.

-Tenslotte: wil je iemand écht een plezier doen? Ga dan eerder voor mooi en afgewerkt dan voor "zoveel mogelijk" en slordig.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten